<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d8206802\x26blogName\x3dWeblog+Rowwen+H%C3%A8ze\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://rowwenheze.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dnl_NL\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://rowwenheze.blogspot.com/\x26vt\x3d6023269949666576423', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



05 april 2004

Zondag in het Zuiden

Het zit er op. Tussen lege dozen, verpakkingsmateriaal en blikjes bier leunt het fanclubteam in de catacomben van het Tilburgse 013 achterover. Vermoeid, maar zeer voldaan wordt teruggeblikt op een fantastische dag. Samen met organisatiebureau Doretti zijn ze er in geslaagd om dag te organiseren waar ieder aspect van het ‘Rowwen Hèze-fan-zijn’ aan bod kwam. Optredens, interviews, meezingen, nieuwe DVD, volop merchandise: alle ingrediënten waren aanwezig om de fans zoveel mogelijk tegemoet te komen.

De maandenlange voorbereiding was te merken aan een zeer strak draaiboek, dat met zo’n overvol programma een ernstige noodzaak is. De locatiekeuze is prima bevallen, niet ieder hoekje was even makkelijk te bereiken, maar de schuin oplopende concertzaal is één van Hollands mooiste, of er nou Limburgs wordt geluld of niet. Meteen al bij binnenkomst valt het op dat veel mensen elkaar meteen herkennen, er is geen twijfel mogelijk, dit zijn de 1500 Rowwen Hèze fans die de Limburgse band groot maken. Jong en oud, groot en klein, ze zijn er allemaal.

Veel aandacht is er meteen voor de fanclub merchandise stand. Vandaag wordt deze gerund door Irene, Eveline, Mariëlle, Erwin en Wim. Bierglazen, dartflights, ballonnen, rugzakken, knuffelhondjes, openers, allemaal gloednieuw Rowwen Hèze fanmateriaal. Het blijft hier de hele dag druk, behalve dan als Rowwen Hèze op de bühne staat, maar dan staan de merchandisers vanzelfsprekend ook in de zaal. Ook bij de Rowwen Hèze merchandise stand is het druk. Marc en Geert zijn binnen no-time door de DVD’s heen. In de directe nabijheid van hun stand wordt de echte ‘Geluksknikker’ gepresenteerd.

Tijdens de interviewsessies geven de heren zich twee aan twee over aan vragen van de fans. Een compleet overzicht komt op de website. Favoriete nummer van de heren? Bijna unaniem ‘Blieve Loepe’. Heeft Jack Poels alweer een hond? “Neen.” Geeft Tren muziekles? “Neen”. Waarom speelt Jan bas? “Omdat er niets anders overbleef…” Komen jullie wel eens op de chatbox en hoe kunnen we dat zien? Martîn: “Vaak genoeg en ik heet meestal Anita…” Prijs voor de origineelste vraag gaat naar Jolanda Timmers. “Ik ben kapster, mag ik jullie haren knippen?” Tren beantwoordde deze vraag positief, sterker nog, het moest maar meteen gebeuren… In de kleine interviewruimte wordt gespeurd naar Jolanda…. Maar ze was er niet, gemiste kans dus. De heren kregen ook gelegenheid om vragen aan de fans te stellen. Dat was even schrikken. Er werd gevraagd naar de perceptie van de nieuwe show, wat mensen toch bezield om week aan week de tent op te zoeken, en dat alle drie de sessies.

Na het eerste nummer van de eerste set begint het feest pas echt. Vol overgave geven de heren alles voor de fans. De zaal geniet met volle teugen en hetzelfde geldt voor Rowwen Hèze zelf. Het ‘DVD-meisje’ Janine krijgt tussendoor het eerste exemplaar van de DVD uitgereikt. Over het laatste nummer van deze set lees je elders… Het is de aanzet voor de tweede set: de Idols set. Nummers als ‘Heilige Anthonius’, ‘De Lamp ging Oet’, ’t Roeie Klied’ en ‘Als ik drink’ worden ieder door vier a vijf fans meegezongen. Zij werden achter het podium opgevangen en in een kille wachtruimte gezet; Björn, de nieuwe accordeonist van Neet oet Lottum, Raymond ‘de kok’, het neefje van Theo Joosten, Eveline, Monique, allemaal stonden ze rillend op hun beurt te wachten.
Maar, het resultaat mocht er zijn. En als je je al eens afvroeg hoe dichtbij je bij je helden kan komen: dit was het moment.

Set nummer drie werkt toe naar een absoluut hoogtepunt van de Zondag in het Zuiden. Superlatieven schieten te kort, sla het gastenboek op de website er maar eens op na. De première van de ‘Rosamunde’-clip werkt sterk op de lachspieren, de mannen in traditioneel boerenbruiloftskostuum en de koe van Jan in de hoofdrol. Martîn lag al dubbel voordat het clipje voor het eerst werd vertoond, je kan dus wel nagaan hoe dat tijdens de opnames moet zijn geweest…

Meteen na de laatste set was het tijd voor het laatste onderdeel van de middag: de veiling van Poels’ meesterwerk ‘Geluksknikker’. De veiling werd eerder ingezet via de website en vandaag kon er verder worden geboden. Onder de bezielende leiding van manager en veilingmeester John de Manager werd het een spannende aangelegenheid. Via verhogingen van soms meer dan honderd Euro werd het hoogste bod uitgebracht door Marike uit Ameland. Zij kocht de Geluksknikker voor 4.100 Euro. Het bedrag gaat naar de stichting MS Research, een nobele geste voor een belangrijk instituut.

En dan is het voorbij…. De zaal stroom langzaam leeg, in kleine groepjes praten mensen nog na en ook de bandleden laten hun gezicht nog even zien. “Gezellig dat jullie er ook weer waren”, en “we zien elkaar in Willemstad”, het is tijd om afscheid te nemen. Zichtbaar vermoeid maar zeer voldaan haalt ook het fanclubbestuur weer rustig adem. Voor Anja, Ilonka, Frans en Daan is de klus is geklaard. Nagenieten met Beerenburgbonbons (met dank aan de club uit Friesland) nemen zij dankwoorden van fans en bandleden gelaten in ontvangst, het stressgevoel is er voorbij, maar de voldoening houdt een kater buiten de deur.